Zielone SchroniskaPolskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze

Rezerwuj nocleg

Pogoda

temperatura: 4°C / -6°C
zachmurzenie małe

W Żywcu na Żywca

Chociaż tradycje piwowarstwa sięgają tutaj średniowecza,gdy potwierdzono tutaj przywilej uprawy jęczmienia i warzenia Piwa.oraz nadao Żywcowi prawo tak zwanej mili ochronnej. Jednakże za początek żywieckiego browarnictwa należy jednak uznać datę 1856. W tym roku, z zakładu założonego przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga, wypłynęły pierwsze litry piwa. Od samego początku browar dynamicznie się rozwijał, a renoma wytwarzanego tutaj piwa ciągle wzrastała. W 1994 r. browar został przejęty przez holenderskiego Heinekena, jednak nadal najsłynniejszą marką jest tutaj oczywiście piwo Żywiec. Co ciekawe od półwiecza charakterystyczna dla niego etykieta przedstawia parę tańczącą w stroju krakowskim.

W czerwcu na terenie browaru odbywa się święto birofilów. Tłumy miłośników browarnictwa z Polski i zagranicy prezentują wówczas swoje kolekcje kufli, butelek, podkładek i etykiet. W pozostałe dni roku wszyscy zainteresowani produkcją piwa mogą zwiedzić Muzeum Browaru. Trasa turystyczna biegnie przez wykute w litej skale stare piwnice, w których można zapoznać się z procesem warzenia, fermentowania, leżakowania, a w końcu rozlewania żywieckiego piwa.

Adres:

ul. Browarna 88,
34-300 Żywiec